2020-07-10 10:39:43• hírek • Bede Emőke

Zajlanak az állagmegőrző munkálatok az egykori Pannónia Szálló épületében

Hosszú éveken keresztül lehettünk szemtanúi az igencsak impozáns épület pusztulásának, azonban egyre inkább úgy tűnik, szebb napok várnak az egykori Pannónia Szállóra.

A Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei alapján megépült, 1902-ben megnyitott szálló nem csak városunk, de Erdély egyik legszebb szecessziós épülete is. Közel egy évszázaddal később, 1995-ben megtörtént a Dacia Szálloda privatizációja, amikor is az akkori alkalmazottak részvényessé váltak. 2007-ben azonban egy avasfelsőfalusi üzletember, Vasila Tantas vásárolta meg az épületet potom 1,7 millió euróért. A férfi szándékai szerint felújította volna a hotelt, viszont beütött a gazdasági válság, így tervei sosem váltak valósággá, 2009 augusztusában minden munkálat leállt.


Ettől kezdve az épület teljesen magára maradt, hamar felütötte fejét az addig sem ismeretlen enyészet. Szatmárnémeti lakossága keserűséggel és csalódottsággal vegyült dühvel telve figyelte a folyamatos pusztulást, mely az utóbbi években, évtizedekben jellemezte az épületet, és érthető módon megoldást vártak valamilyen, vagy inkább bármilyen irányból.


„Mandátumom első évében több megbeszélést is tartottam a Tantas család ügyvédjével, és ezek során az is felmerült, hogy az önkormányzat megveszi az épületet. Sajnos akkor egy nagyon magas összeget kértek érte, melyhez még hozzáadódtak volna a felújítás költségei is, így végül arra a következtetésre kellett jutnunk, hogy a polgármesteri hivatal saját forrásaiból ezt nem tudja véghez vinni” – mondta el egy csütörtök esti interjújában Kereskényi Gábor polgármester. Annál is inkább, mivel a város lakossága egy korábbi felmérés szerint egyértelműen azt szeretné, hogy a szálló ne egy közintézmény székhelyeként, hanem eredeti rendeltetéséhez híven továbbra is egy étteremmel rendelkező hotelként üzemeljen. E szempont egyébként ma, az új tulajdonosnak is első számú irányadó pontként szolgál – véli a városvezető.


Kereskényi kifejtette, több ízben is felszólították az új tulajdonosokat, hogy legalább a legfontosabb állagmegőrzési munkálatokat végezzék el, illetve az 500 százalékos rom-adót is kivetették az épületre annak leromlott állapota miatt. Talán ennek is volt szerepe abban, hogy csütörtökön végre munkások jelentek meg a helyszínen és megkezdték az odabent felhalmozódott törmelék eltakarítását.


A tulajdonosnak azonban nem lesz könnyű dolga, ugyanis az épületet A kategóriás műemlékként tartják számon, mely azt jelenti, hogy a felújításhoz szükséges engedélyeket nem helyben, hanem Bukarestben kell megszerezni, egyenesen a Kulturális Minisztériumtól. Ennek ellenére a polgármester szerint az első lépések megtétele bizakodásra ad okot, és reménykedik benne, hogy hamarosan további eredményeket láthatunk majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: